Fyra anledningar att bli notarie

Varför är notarietjänstgöring ett viktigt steg på vägen? Här har vi listat fyra goda anledningar.

1 Naturlig fortsättning på studierna

Du som blir tilldelad en notarieanställning får möjlighet att praktisera dina teoretiska kunskaper i verkliga mål och ärenden inom flera olika rättsområden. Det är möjligt att söka till oss direkt efter din examen, men även efter några års arbete. Notarietjänstgöring är en utbildningstjänstgöring - en praktisk fortsättning på dina studier och ett av många steg på din juridiska bana.

2 Utvecklande på flera sätt

Att arbeta som notarie är intressant och utmanande både på det personliga och professionella planet. Dina arbetsuppgifter är varierande. Du förväntas arbeta självständigt, men med god handledning och i gemenskap med andra. Domstolen eller förvaltningsmyndigheten där du tjänstgör är en unik miljö för dig som vill utvecklas och stärka din juridiska kompetens. Du kommer också att få en bra förståelse för hela rättskedjan.

3 Värdefull merit som leder vidare

Oavsett vilka framtidsplaner du har kommer du att ha nytta av din tid som notarie. Din juridiska kompetens och erfarenhet gör dig mer attraktiv för en fortsatt karriär inom Sveriges Domstolar. Notarietjänstgöring är till exempel inledningen på domarbanan. Andra myndigheter och privata arbetsgivare efterfrågar också skickliga jurister och ser notarietjänstgöring som starkt meriterande.

4 Ett ansvarsfullt arbete

Sveriges Domstolar bidrar till att upprätthålla rättssäkerheten och är därmed en grundbult i vårt demokratiska statsskick. Vår verksamhet har ett högt förtroende. Som notarie arbetar du med kompetenta kollegor som liksom du värnar rättstatens principer. Det är ett ansvarsfullt arbete som påverkar både enskilda människor och samhället i stort. Den insikten kommer du att bära med dig på din fortsatta väg.

Tillbaka till toppen