Emelie Norberg Kling

  • Notarie vid Nacka tingsrätt.
  • Biträdande jurist på Real Advokatbyrå.
  • Juristexamen från Stockholms universitet.

Emelie Norberg Kling

Vad gör du på jobbet?

– Ungefär två dagar i veckan sitter jag i förhandling som protokollförare, eller som domare i enklare mål. Övrig tid bereder jag mål och ärenden, och skriver förslag till domar och beslut i både brottmål och tvistemål. Som notarie får jag ibland ta emot och svara på frågor från allmänheten. Vi får inte ge juridiska råd, så det kan till exempel handla om generella handläggningsfrågor. Jag arbetar tätt med både domare och andra notarier. Vi har en god stämning med högt i tak och gott samarbete. Alla är stöttande och peppande. Notarietiden består även av utbildningar och studiebesök. Vi har till exempel besökt narkotikapolisen, sjöpolisen, häktet och rättspsyk.

Vilken har varit den största utmaningen?

– Att döma i egna mål. Att fatta självständiga beslut och sedan stå för dem. Som notarie dömer man enbart i enklare mål, men jag insåg snart att ”enkla” mål ändå kan innebära svåra juridiska bedömningar och ett stort ansvar. Det finns inga självklara beslut. Samtidigt är det ganska högt tempo och man vill alltid leverera hög kvalitet i allt. Det kan vara stressigt, men man lär sig att prioritera och arbeta effektivt.

Vad har överraskat dig?

– Jag hade inte tidigare kommit i kontakt med brottmål annat än under utbildningen, så det känns supernyttigt att få inblick i hur det faktiskt fungerar i praktiken. Det är juridiskt allmänbildande och väldigt intressant att få lära sig bl.a. hur man bestämmer påföljd och att få sitta med vid bedömningar av t.ex. bevisvärdering på detaljnivå. Det har gjort mig positivt överraskad! Jag känner mig stolt över att vara en del av rättsväsendet, och här finns så många duktiga människor som tar jobbet på stort allvar.

Emelie i en rättssal

Vad skulle du säga till någon som funderar på att bli notarie?

– Om man är fundersam och nyfiken på notarietjänst tycker jag att man ska söka. Innan jag sökte fick jag själv tipset att ta chansen just eftersom det är svårt att veta vad det innebär innan man provat. Arbetet är enormt utvecklande och jag tror att man har nytta av det vad man än väljer att arbeta med efteråt. Jag är tacksam mot mig själv att jag bestämde mig för att bli notarie!

Tillbaka till toppen