Lisa Ingels

  • Notarie på Försäkringskassans processenhet och vid Förvaltningsrätten i Malmö.
  • Företagsjurist.
  • Personlig handläggare på Försäkringskassan.
  • Juristexamen från Lunds universitet.

Lisa Ingels

Varför ville du bli notarie?

– Jag hade redan många år i arbetslivet och tänkte egentligen att notarietjänstgöring, det är något man gör som nyutexaminerad. Nu hade jag flera år bakom mig som jurist på ett IT-konsultföretag, men skulle flytta från Stockholm till Malmö med man och barn, och behövde hitta ett nytt jobb. Notarieanställning dök upp som ett lärorikt och spännande alternativ, med möjlighet att få arbeta med andra jurister och med mer varierande uppgifter.

Vad har varit den största utmaningen?

– Varje dag ställs man inför frågor man inte har svaret på. Och det som vid första anblicken verkar okomplicerat kan visa sig vara det allra svåraste. En annan utmaning är såklart att man får prova på att leda förhandlingar i rollen som rättens ordförande, tillsammans med nämndemännen. Detta får vi göra en bit in på tjänstgöringen efter att ha gått en behörighetskurs. Då fick vi lära oss mer om processuella regler och träna på olika scenarier, och diskutera hur vi skulle hantera dem.

Lisa pratar med kollegor

Vad har du lärt dig av notarietjänstgöringen?

– Vikten av att arbeta enligt en strukturerad juridisk metod, så att man inte lägger ner för mycket tid på onödiga saker. För mig är det personligt utvecklande att man måste våga ta hjälp av kollegor. Jag var inte van vid det eftersom jag var ensam jurist på min tidigare arbetsplats. Men nu värderar jag det väldigt högt. Alla kör fast ibland, och det gäller att inte bli stressad när saker tar tid. Vissa mål behöver få ta tid, så att man verkligen kan stå för sina beslut. Dessutom har jag insett att jag trivs med att arbeta på domstol och gärna fortsätter med det. Det har gett en professionell nytändning.

Vad skulle du vilja säga till någon som överväger att bli notarie?

– Jag vill uppmuntra andra mer erfarna jurister att bli notarier, om det passar i ens livssituation. Det kan ge en nytändning och det är ett sätt att prova en ny väg. Om man inte hade betygen direkt efter utbildningen kan några års arbetslivserfarenhet ge dig en ny chans. Man får byta väg!

Tillbaka till toppen