Pernilla Miltenburg

  • Beredningsjurist i Stockholms tingsrätt.
  • Jurist på Familjens jurist.
  • Notarie vid Värmlands tingsrätt och Förvaltningsrätten i Karlstad.
  • Biträdande jurist på advokatbyrå.
  • Juristexamen från Uppsala universitet.

Pernilla Miltenburg

Hur påverkade notarietjänstgöringen din syn på framtiden och karriären?

– Direkt efter juristexamen arbetade jag ett par år på advokatbyrå, framför allt med processrätt. När jag sedan började som notarie var min plan att jag skulle gå tillbaka till att jobba på byrå efteråt, vilket jag också gjorde. Men då insåg jag att notarietiden hade påverkat mig mer än jag trodde. Jag saknade domstolens mentalitet, kompetens och kvalitet, och lyckligtvis hade jag möjligheten att ändra mig. Att vara notarie gör dig attraktiv även på den privata marknaden, åtminstone om man ska arbeta med processer. Det är en erfarenhet som värderas högt. Eftersom jag trivdes väldigt bra som notarie, sa jag upp mig från byrån och sökte mig tillbaka till domstolen och min nuvarande roll som beredningsjurist.

Var det något i notarietjänstgöringen som överraskade dig?

– Många har en bild av att stämningen på domstolarna är stel och lite torr. Så är det inte. Domstolen är en väldigt trevlig arbetsplats där man hjälper varandra. Det finns alltid någon att fråga om råd eller hjälp.

Pernilla läser en akt med en kollega

Vad var det roligaste med att vara notarie?

– För min del är det att man jobbar med människor, och får inblick i deras livsöden. Det är en förmån. Bakom varje ärende och mål finns en person och intressanta händelser. Sedan tycker jag ju att det är roligt med processrätt. Jag tycker om att skapa mig en fördjupad förståelse för rättegången och processen. Den sociala biten är också en stor fördel. I Karlstad var vi ett väldigt sammansvetsat notariegäng som fortfarande håller kontakten och ses. Att vara notarie är lite som studietiden på det sättet; många flyttar till en annan stad och får nya vänner.

Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att bli notarie?

– Jag hade bilden av att man måste ha högsta betyg i allt för att få en plats och att jag kanske inte skulle vara tillräckligt duktig. Men våga prova! Och var inte rädd för att flytta på dig. Det är värt det. Du blir attraktiv på arbetsmarknaden och du blir en bra jurist. Det öppnar massor av dörrar, och om du inte vill bli rådman finns det ju andra roller inom och utanför domstolarna. Med den här erfarenheten i bagaget känner jag mig trygg.

Tillbaka till toppen